Jak vybavit startovací byt?

Jak vybavit startovací byt?

Tisková zpráva

26.2.2024 - Vlastní bydlení je touha nejednoho mladého dospělého. Někdo řeší osamostatnění pronájmem, jiný koupí malého bytu. Protože pořizovací náklady na koupi, ale i náklady na pronájem bývají nemalým zářezem do rozpočtu, jsou finanční možnosti ohledně vybavení značně omezené. Přesto lze s málem udělat hodně. Stačí trocha plánování.

Základem je funkčnost

Prvním krokem při zařizování startovacího bytu je připustit si, že k finální podobě bytu bude třeba trochu času a proces bude skutečně postupný. Zapomeňte na unáhlené nákupy a podlehnutí touze zakoupit věci, které v danou chvíli skutečně nejsou nutné. Opusťte očekávání a upřímně se zamyslete, co opravdu potřebujete k tomu, aby se vám ve startovacím bytě dobře žilo a cítili jste se zde příjemně a jako doma. 

Vězte nebo ne, tím prvním, co je třeba řešit, je funkční koupelna, následuje dobrá matrace (postel může počkat) a částečně vybavená kuchyň, resp. dřez s dřezovou baterií, lednička, sporák nebo set s troubou, příp. mikrovlnná trouba, varná konvice a základní nádobí. Zbytek je v kategorii „později“. Vhodným a spolehlivým partnerem na nákupy koupelnového a kuchyňského vybavení je Sanitino.

Jak_vybavit_startovaci_byt?

Myslete multifunkčně

Úskalím startovacích bytů bývá jejich prostorová dispozice. Obvykle se jedná o řešení 1+kk, v luxusnějším provedení 2+kk. Nezoufejte, a hlavně nepodlehněte touze sem vše vtěsnat za každou cenu. Plánujte. Důležitá je organizace prostoru a také sázka na multifunkční vybavení. I v malém bytě můžete chytrým vybavením vytvořit obývák, ložnici, pracovnu, kuchyň…

Vhodným řešením je například modulový nábytek (zjednodušeně řečeno, jednotlivé prvky můžete dle potřeb přesouvat), rozkládací či sklopný stůl, rozkládací sedačka s úložným prostorem, různé solitéry (slouží i jako skvělý designový prvek), jež lze místností přesouvat… 

Oblíbeným řešením je také spací patro, přičemž schody lze využít jako úložné prostory a místo pod patrem pak jako unikátní „obývací“ pokoj či pracovnu. Neotřelým řešením osvětlení mohou být světla na motiv vánočních světýlek, různé lampičky a lampy, které nejsou finančně náročné a prostoru dodají potřebnou atmosféru.

Pokud máte prostoru opravdu málo, vsaďte i na sklopné barové stoličky a kuchyň oddělte od zbytku místnosti barovým pultem, který může sloužit i jako jídelní stůl. Investice by měla putovat do kvalitní digestoře, ale také multifunkčního dřezu – mohou být vybaveny odkapávacím sítkem, miskou, krájecí deskou na dřez... Ušetříte místo, peníze, a vše potřebné máte k dispozici. Inspiraci můžete nalézt na stránkách Sanitino.

Jak_vybavit_startovaci_byt?

Promyslete úložné prostory

Dalším důležitým tématem jsou úložné prostory. Využijte doslova každé možnosti. Tento krok však bývá až na druhém či třetím místě, ale při plánování je s ním třeba počítat od začátku… V první fázi se nebojte pojízdných věšáků, policového systému nebo klasických háčků. 

Do malých startovacích bytů jsou nejvhodnější skříně vestavěné, ideálně s posuvnými dveřmi. Dopřejte si dostatek zásuvek s organizéry. Pamatujte, že budete potřebovat umístit i těžko skladné předměty jako sušák na prádlo, kyblík, smeták, vysavač, drobné nářadí… Do místnosti lze vetknout i knihovna, obvykle formou otevřených polic.

Ušetřit místo můžete i jinak. Například místo klasických otevíracích dveří vsaďte na posuvné. V předsíni nebo koupelně můžete také vytvořit podhled, kam umístíte věci, které nepoužíváte tak často (jen je třeba zajistit jeho dostatečnou nosnost).

K uložení věcí můžete využít i koupelnový nábytek. Abyste prostoru vizuálně odlehčili, vsaďte na závěsné varianty. Samozřejmostí by měla být zrcadlová skříňka a umyvadlová skříňka. Nabídku můžete prozkoumat na webu Sanitino. 

odebírat zprávy