Stavební spořitelny začaly s podporou energetické transformace domácností v Česku

Stavební spořitelny začaly s podporou energetické transformace domácností v Česku

2.2.2024 - Jednotlivé stavební spořitelny postupně rozšiřují své portfolio tím, že začínají realizovat dotační poradenství související s úsporným bydlením. Již v loňském roce podepsaly memorandum o spolupráci se Státním fondem životního prostředí ČR a nyní postupně zahajují konkrétní kroky a vypisují nové nabídky pro své klienty.

Profesionální dotační poradenství ohledně úsporného bydlení v rámci programu Nová zelená úsporám se nabízí na pobočkách stavebních spořitelen či jejich mateřských bank po celé zemi. Jde přibližně o 1 300 míst, kde lidé mohou získat informace k dotačním programům na zateplení, fotovoltaiku a další vypsaná úsporná opatření.

Pro více než polovinu nedostatečně energeticky zabezpečených bytů a domů v Česku jde o velkou příležitost ke snížení nákladů na energie a vytápění.

V první fázi klient získá poradenství v oblasti dotací a úvěrů a kontakt na certifikované odborníky. Stavební spořitelny mu pomohou i při vytváření finančního plánu k návrhu na rekonstrukci. Ve druhé fázi pak mohou stavební spořitelny zajistit úvěr a žádosti o dotaci na SFŽP ČR. Spořitelny se totiž napojují na systém SFŽP ČR pro podávání a správu žádostí a vyplněné žádosti do něj za klienta nahrají.

Součástí služby bude i asistence a poradenství v rámci následného řízení o dotaci, a to až do okamžiku doložení realizace projektu.

"Jsme rádi, že díky spolupráci se stavebními spořitelnami získáváme silného partnera nejen v oblasti poradenství, ale i při financování renovací v rezidenčním sektoru. Rozšíření poradenské sítě o pobočky stavebních spořitelen zjednoduší lidem přístup k prostředkům z podpůrných a dotačních programů," uvedl ke spuštění spolupráce Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR.

Podrobné informace k této oblasti má na svých webových stránkách již nyní ČSOB stavební spořitelna. Návštěvníci stránek se dozví, jak a na co lze získat dotaci v rámci Nová zelená úsporám a spořitelna k tomu nabízí osobní poradenství. To by mělo spočívat především v tom, že specialista s klientem probere, jaká úsporná opatření plánuje realizovat, připraví mu orientační kalkulaci a spočítá, kolik by bylo možné ušetřit při čerpání příslušné dotace.

Dále vysvětlí, o jakou dotaci může požádat a co je k tomu třeba. Mimo toto poradenství nabízí spořitelna již také speciální produkty, a to "Úvěr k dotaci" a "Hypotéku k dotaci", pro které platí výhodnější úroková sazba než pro jiné úvěry. 

Stavební spořitelna České spořitelny spustila poradenství v oblasti dotací 26. ledna 2024 a rozšířila také možnosti financování úsporných rekonstrukcí. Nově je možné sjednat „Úvěr od Buřinky pro budoucnost“ v kombinaci s dotací. Klienti tak mohou získat nižší splátku úvěru až o desítky procent hned od začátku splácení.

"Bankéři na pobočkách České spořitelny klienta provedou jednoduchou energetickou kalkulačkou, která po zadání základních údajů o nemovitosti navrhne vhodná opatření. Modelace zobrazí i možnou výši dotace, kterou lze získat od státu, a jak celkovou investici výhodně financovat. V Buřince máme tým, který vás provede světem dotací. Pomůžeme vám se v jednotlivých dotačních programech zorientovat, představíme informace, které byste měli při žádosti o dotaci vědět a také vás samotnou žádostí o dotaci provedeme," říká Milan Pospíšil ze Stavební spořitelny České spořitelny.

Aby bylo jednodušší se v udržitelných opatřeních vyznat, připravila Buřinka přehledného průvodce úspornou rekonstrukcí, který je na této adrese.

Podle Libora Vošického, předsedy Asociace českých stavebních spořitelen, byl rok 2023 pro celý sektor stavebních spořitelen velkou výzvou. Počet nově uzavřených smluv o stavebním spoření v první polovině roku klesal, ale od srpna došlo k obratu. Očekává se, že tento trend bude pokračovat právě proto, že se stavební spořitelny nově zapojily do dotačního poradenství, jehož cílem jsou především energetické úspory v bydlení. 

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Stavební spoření pomáhá v Česku již 30 let k lepšímu bydleníStavební spoření pomáhá v Česku již 30 let k lepšímu bydlení







Ceny energií ženou Čechy k investicím do úspornějšího bydleníCeny energií ženou Čechy k investicím do úspornějšího bydlení








Stavební spoření opět v centru pozornosti. Zruší politici občanům úspěšný model financování bydlení?Stavební spoření opět v centru pozornosti. Zruší politici občanům úspěšný model financování bydlení?







Stavební spoření je výhodné i pro malé dětiStavební spoření je výhodné i pro malé děti







U stavebního spoření vedou rekonstrukceU stavebního spoření vedou rekonstrukce





 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy