Na chalupě u lesa? Jaké jsou výhody a nevýhody domu na samotě?

Na chalupě u lesa? Jaké jsou výhody a nevýhody domu na samotě?

12.1.2024 - Určitě znáte ty romantické obrázky úhledných chaloupek na horské stráni. V létě kolem velké louky plné kvítí, v zimě zasněžená pohádka s kouřícím komínem. Na pohlednici to vypadá náramně, ale jaká je skutečnost života na odlehlém místě?

Plánujete-li koupit nebo postavit dům stranou od ostatní výstavby, je třeba počítat s tím, že život na takovém místě přináší na jednu stranu nesporné klady, na druhou stranu také různé komplikace, které městského člověka zpočátku ani nenapadnou. Pokud to bude chalupa na víkendy a dovolené, bude snazší se s tím vypořádat. Jestliže se rozhodnete v odlehlejším koutě bydlet nastálo, budete tomu muset přizpůsobit svůj životní rytmus. Zvláště pokud jste zvyklí bydlet ve větší obci či ve městě, kde bylo všechno na dosah ruky.

Se sítěmi nebo bez

Obce či města dnes běžně prodávají své pozemky zasíťované. Většinou je na hranu pozemku přivedena elektřina, kanalizace, obecní vodovod. Budete-li ale kupovat pozemek od soukromého majitele, navíc mimo obec, nelze předpokládat, že bude mít také toto komfortní řešení. Pak je třeba předem zjistit, zda je na pozemku voda a bude možné zde vybudovat studnu, a jaké řešení zvolit pro odpadní systém (jímka, septik apod.). Důležité je, aby bylo možno budoucí dům napojit na elektřinu, což je třeba také zjistit, včetně ceny, kterou napojení bude stát.

Pokud kupujete starší venkovskou chalupu na samotě, pravděpodobně tam budou tyto záležitosti již vyřešeny. Ne vždy však musí odpovídat platným zákonům a parametrům a pak by se mohla stát i potřebná rekonstrukce domu složitým problémem. Na místě navíc mohou být i další omezení, třeba ochranná pásma, chráněné území apod. Informace o ochranných pásmech lze získat na stavebním úřadě, odboru územního plánování či na odboru životního prostřední v dané obci. Ochranné pásmo by také mělo být zapsáno jako věcné břemeno v katastru nemovitostí.

Chalupa je hotová a vy se těšíte na letní i zimní romantiku

Krásná dovolená a víkendy strávené na samotě mohou člověka nabít novou energií. Je však třeba počítat, že nabíjet vás budou nejen krásné chvíle odpočinku, ale především spousta nečekané práce. Velká louka a les za chalupou totiž sice sálá romantikou a „odskočit si od plotny“ pro pár hub do polévky je hezkým pondělním příběhem pro kolegy v práci, ale skutečnost bude trochu jiná. Ta louka a les totiž patří k chalupě, a tak bude třeba ohánět se kosou, sekačkou, či si pro úsporu času pořídit i malý sekací traktůrek. Také les potřebuje svoji péči. Majitelé lesů dobře vědí, jak se vede již několik let složitý boj s kůrovcem.

Taková chaloupka na samotě málokdy stojí těsně u cesty, která je součástí udržovaných pozemních komunikací. V zimě proto bude třeba cestu k chalupě vyšlapat a vyházet. Stává se, že auta musí zůstat u hlavní cesty, protože se nahoru nedá pro sníh a náledí vyjet. Horští chalupáři pak musí vyházet v metrových závějích malá parkovišťátka, aby jejich auta nepřekážela provozu. Znamená to mimo jiné všechny zásoby dovléci do domu ručně, nebo třeba na saních. Některé chalupy, které nejsou v zimě přístupné, mají v horských oblastech dokonce na svazích vybudované malé výtahy na ruční pohon, aby nemuseli absolvovat cestu svahem opakovaně.

Na chalupě u lesa

 
Pokud budete chtít bydlet v domě celoročně, znamená to řešit tyto záležitosti prakticky denně. K tomu samozřejmě přibude každodenní cesta dětí i dospělých do školy i zaměstnání, a to buď autem nebo i pár kilometrů "po svých", protože vzdálenost stanice veřejné dopravy bude úměrná romantice daného místa.

Kdo si rád zajde každý podvečer na drink s přáteli, je zvyklý na bohatý kulturní život, měl by bydlení na samotě zvážit. Maximálně jej vyzkoušet o letní a zimní dovolené a pak se rozhodnout, zda přesídlit na samotu natrvalo nebo si dům nechat na víkendové pobyty. Jestliže jste však připraveni čelit přírodním živlům a snesete trochu nepohodlí, může vám život v takovém domě přinést radost a pohodu.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Prodáváte chatu či chalupu? Připravte ji na úspěšnou prohlídkuProdáváte chatu či chalupu? Připravte ji na úspěšnou prohlídku







Jak ideálně vybavit chatu k pronájmu?Jak ideálně vybavit chatu k pronájmu?








Jak udělat z chaty rodinný důmJak udělat z chaty rodinný dům








Koupili jste chalupu a nevyužijete ji po celý rok? Pronajměte jiKoupili jste chalupu a nevyužijete ji po celý rok? Pronajměte ji







Je výhodnější chatu koupit nebo pronajmout?Je výhodnější chatu koupit nebo pronajmout?







 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy