Dotaci Oprav dům po babičce na komplexní renovaci rodinného domu doplní výhodný úvěr

Dotaci Oprav dům po babičce na komplexní renovaci rodinného domu doplní výhodný úvěr

2.1.2024 - Ministerstvo životního prostředí ve spolupráci se Státním fondem životního prostředí ČR nabídne v letošním roce k dotaci Oprav dům po babičce výhodný úvěr na spolufinancování komplexního zateplení a dalších úsporných opatření. MŽP se spuštění zvýhodněných úvěrů podařilo dojednat s Asociací českých stavebních spořitelen a Českou bankovní asociací.

Podle statistických dat je v Česku zhruba každý šestý dům neobydlený. Přitom po důkladné rekonstrukci by tyto domy mohly i nadále sloužit k bydlení. 

Úvěry, které budou poskytovány k této dotaci, budou pro domácnosti dostupnější než běžně nabízené komerční produkty. Úročeny budou maximálně polovinou úrokové sazby stanovené ČNB platné v aktuálním období pro úvěry na bydlení. V současném období by se tedy úroková sazba měla pohybovat kolem 3,5 %. Stejně jako program Oprav dům po babičce budou výhodné úvěry financovány z prostředků Modernizačního fondu, které spravuje Státní fond životního prostředí ČR.

Možnost výhodného úvěru získá příjemce dotace Oprav dům po babičce na kompletní zateplení domu a další doplňková úsporná opatření, jako jsou obnovitelné zdroje energie, systémy hospodaření s vodou, zelené střechy nebo dobíjecí stanice pro elektromobily. Úvěr pokryje rozdíl mezi způsobilými výdaji a poskytnutou zálohovou dotací.

Druhým významným parametrem zvýhodněného úvěru je možnost až dvacetiletého splácení, což se spolu s garantovaným nízkým úrokem projeví zejména v nízkých měsíčních splátkách. V neposlední řadě nebude muset žadatel ručit nemovitostí.

Úvěry bude možné čerpat od února 2024 s tím, že tento dotační program je určen hlavně pro mladé rodiny, které tak nemusejí mít našetřené miliony korun, aby stavbu financovaly. K tomu totiž pomůže dotace, vyplácená formou zálohy. Kombinace zálohové dotace a výhodného úvěru tak pomůže zejména rodinám, které nemají dostatek finančních prostředků na předfinancování projektu.

"Rodina, která žije ve starším nezatepleném domě s vysokými provozními náklady, požádá o dotaci Oprav dům po babičce na optimální zateplení a třeba i o výměnu starého kotle, fotovoltaiku, rekuperaci, dešťovku či zelenou střechu. Dotaci, která může přesáhnout i jeden milion korun, dostane předem a zbytek si půjčí za výhodných podmínek. Dotace společně s úvěrem poskytne dostatek finančních prostředků na renovaci, v ideálním případě nebude rodina potřebovat žádné vlastní prostředky nebo jen malou část z celkových nákladů. Renovovaný dům bude výrazně úspornější a peníze ušetřené za energie pomohou domácnostem splatit úvěr," vysvětluje ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Nová role bank a stavebních spořitelen

Stavební spořitelny, které se zapojí do spolupráce, se budou podílet na energetické transformaci českých domácností nejen poskytováním výhodných úvěrů žadatelům, kteří již čerpají dotaci Oprav dům po babičce. Jejich činnost se na začátku roku rozšíří i o dotační poradenství ke všem dotačním titulům programu Nová zelená úsporám.

Tím se stavební spořitelny intenzívně zapojí do energetické transformace Česka. Výhodou je jejich silná regionální infrastruktura, která umožní a zjednoduší mnoha žadatelům poskytnutí profesionálního poradenství při přípravě projektů a žádostí o dotace.

Dotační program Oprav dům po babičce provází od jeho spuštění 26. září 2023 velký zájem žadatelů. Za necelé tři měsíce si o dotaci řeklo 576 zájemců, což je zhruba dvojnásobek oproti dalším programům Nová zelená úsporám. Očekává se, že se spuštěním kombinace s výhodnými úvěry bude počet žadatelů dále narůstat.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Oprav dům po babičce. A získáš dotaci?Oprav dům po babičce. A získáš dotaci?








Dotační programy na vytváření zelených střech a využití srážkové vody v Brně pokračujíDotační programy na vytváření zelených střech a využití srážkové vody v Brně pokračují








S opravou soukromého rybníku pomůže státS opravou soukromého rybníku pomůže stát








Zima může odhalit vady nemovitosti rychleji, než v letních měsícíchZima může odhalit vady nemovitosti rychleji, než v letních měsících







Kdo a jak platí poplatky katastru nemovitostíKdo a jak platí poplatky katastru nemovitostí





 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy