Stát se intenzivněji zapojil do podpory nájemního bydlení

Stát se intenzivněji zapojil do podpory nájemního bydlení

19.12.2023 - Celou jednu miliardu si v dotačním programu Nájemní bydlení rozebrali žadatelé během čtyř měsíců letošního roku. Díky tomu vznikne 474 nových, především obecních, nájemních bytů. Další podpora se rozjíždí právě teď. 150 milionů korun hodlá rozdat Ministerstvo pro místní rozvoj obcím na přípravu bytových projektů.

Státní fond podpory investic vyhlásil výzvu Nájemní bydlení 15. května a již 31. srpna byly finanční prostředky rozebrány a výzva ukončena. O podporu v programu se přihlásily města, obce a další právnické osoby téměř ze všech krajů.

"Skoro tři čtvrtiny obcí je nespokojených se svým bytovým fondem, o státní podporu na výstavbu ale v posledních letech skoro nežádaly. Výrazně jsme upravili podmínky, aby samosprávám vyhovovaly," uvedl vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Zhruba dvě třetiny této částky žadatelé získali v podobě výhodné půjčky s úrokem kolem 3 %, zbytek tvoří dotace. 75 % bytů, které díky tomuto programu vzniknou, by přitom mělo být dokončeno již v roce 2025.

Z velkých měst získalo dotaci 111 milionů korun například statutární město Zlín, kde díky tomu vznikne nový pětipodlažní bytový dům, mezi jehož nájemníky by měly patřit primárně rodiny s dětmi. Dotace získaly ale i malé obce, například obec Svojek se 179 obyvateli dostala 1,3 milionu korun na přebudování staré budovy mateřské školy na nájemní byty.

Z vlastního šetření MMR vyplývá, že zkušenost s výstavbou bytů měla za posledních osm let pouze třetina obcí. Kromě finančních nástrojů resort proto samosprávám v rámci Národního plánu obnovy nyní nabízí také 150 milionů korun na přípravu bytových projektů.

Výzva míří na zpracování projektové dokumentace pro výstavbu bytových domů. Finanční podpora pomůže obcím, příp. krajům, připravit a dokončit projekty až do fáze vyhlášení soutěže na zhotovitele.

Dotace se vztahuje výhradně na prostory sloužící k bydlení, ale stavba může zahrnovat také nebytové prostory pro komerční účely, které mohou tvořit maximálně pětinu celkové podlahové plochy stavby. Příjem žádostí byl zahájen 20. listopadu 2023 a ukončen bude k 30. dubnu 2024. Vztahuje se na projekty, zahájené po 1. lednu 2023 s tím, že dokončené musí být nejpozději 1. 6. 2026.

Na tuto první výzvu naváže v prvním čtvrtletí příštího roku druhá s více než dvojnásobným objemem peněz (370 milionů korun), případně se do této výzvy přesunou nevyčerpané prostředky z první výzvy.

Podle ministra Bartoše jde ministerstvu o to nastartovat dlouhodobý pozitivní trend a umožnit obcím aktivně utvářet svou bytovou politiku. A to je možné bez většího zatížení státního rozpočtu právě díky penězům z Národního plánu obnovy.

Nabídku podpory výstavby obecních nájemních bytů by už v příštím roce měl rozšířit také program Dostupné bydlení. Státní fond podpory investic a Ministerstvo pro místní rozvoj dojednávají jeho podmínky s Evropskou komisí. Investice do výstavby a rekonstrukcí bytů jsou součástí širší reformy Bydlení pro život, která zahrnuje například také nový stavební zákon, narovnání nájemních vztahů nebo návrh zákona o podpoře v bydlení. Jejím cílem je dlouhodobě zvýšit dostupnost bydlení v České republice. 

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Stát musí přijít s novou bytovou strategií, konstatuje Hospodářská komoraStát musí přijít s novou bytovou strategií, konstatuje Hospodářská komora







Nový stavební zákon zjednodušuje stavební řízení, ale vrací do hry kolaudaci rodinných domůNový stavební zákon zjednodušuje stavební řízení, ale vrací do hry kolaudaci rodinných domů







Čeká nás velká nájemní revoluce? Návrh nového zákona řeší, jak zamezit řetězení nájemních smluvČeká nás velká nájemní revoluce? Návrh nového zákona řeší, jak zamezit řetězení nájemních smluv







Na hypotéku dosáhne více zájemců. ČNB zrušila další omezeníNa hypotéku dosáhne více zájemců. ČNB zrušila další omezení







Nejprve nájem, pak koupě – nový model financování nemovitostí vstoupil na český trhNejprve nájem, pak koupě – nový model financování nemovitostí vstoupil na český trh





 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy