Podvodné pronájmy tahají z lidí peníze. Jak se nenechat napálit?

Podvodné pronájmy tahají z lidí peníze. Jak se nenechat napálit?

7.12.2023 - I do oblasti pronájmů bytů se již před několika lety dostali tzv. šmejdi. Podvodníci tahají z lidí peníze na zálohách na základě inzerátů, které nabízejí velmi výhodné pronájmy v atraktivních lokalitách.

Již před několika lety na to upozornily některé realitní portály, a i když se snaží takové inzeráty vyhledávat a mazat, podvodníci mají stále sofistikovanější metody, jak zájemce o pronájem připravit o peníze. V současné době by si pozor měli dávat především ti, kteří nevyužívají služeb realitních makléřů a snaží se najít si bydlení sami.

Na velkých inzertních portálech analyzují a případně mažou podobné nabídky týmy analytiků, dokonce sledují dlouhodobě chování inzerentů, takže vědí, zda jde o realitního makléře, či jen jednotlivce, který pronajímá svůj byt. Realitní kanceláře si zase při každé transakci prověřují prodávající i kupující. To však na sociálních sítích nemůžou zájemci čekat, a tak jsou vystavení daleko většímu spektru těch, kteří je chtějí okrást o peníze.

Některé portály ovšem podvodné inzeráty vyhledávat nemusí. "Na našich portálech jsme se s podvodnými inzeráty od roku 2006 nesetkali ani jednou. Umožňujeme totiž inzerci nemovitostí pouze realitních kanceláří nebo developerských společností," okomentoval současnou situaci Michal Pich, provozovatel realitních serverů realitycechy.cz a realitymorava.cz.

V minulosti se často podvodníci zaměřovali například na pronájmy prostřednictvím sítě Airbnb s tím, že dokonce zpracovali falešné webové stránky a vydávali se za zástupce této společnosti, kteří pronájem zprostředkovávají poté, co jim zájemce zašle zálohový poplatek.

Oklamat však mohli pouze ty důvěřivce, kteří nevědí, jak Airbnb funguje. Je to totiž pouze zprostředkovatelský kanál, který nemá od svých inzerentů pověření řešit pronájem jejich nemovitostí. Přesto podvedli mnoho lidí v různých zemích.

Jak je možné identifikovat podvodnou nabídku

Je zajímavé, že většina inzerátů tohoto typu začíná nějakým soukromým příběhem, který jakoby odůvodňuje průběh celé transakce. Jsou to texty, jak například člověk (lékař, zdravotní sestra apod.) musel odjet rychle pracovat do zahraničí a zůstal zde prázdný byt, který by rád pronajal.

Protože ho „nepotřebuje“, pronajme ho levně. Už v této fázi by měl čtenář zpozornět. Proč by někdo pronajímal byt například v centru velkého města za poloviční sazbu, než jsou běžné ceny v této lokalitě? A proč zájemci vysvětluje, že musel odcestovat pryč? To má vazbu na další postup. Fyzická prohlídka se totiž nekoná.

Na internetu najdete pouze krásné fotky interiéru, a právě z důvodů dlouhodobé nepřítomnosti pronajímatele to zájemci musí stačit. Dalším bodem je většinou nemožnost telefonického kontaktu.

Většina těchto podvodníků komunikuje pouze e-mailem. A srovnejte si, jak komunikuje. I když překladače dnes dokážou divy (dříve to bylo poznat již na inzerátu, který byl psán lámanou češtinou), přece jen rodilý mluvčí pozná nuance v písemném projevu, které znamenají, že si nepíše s Čechem.

Pozor také na falešné fotografie. Klidně je možné, že si podvodník zašel do několika obchodů specializujících se na bydlení a tam si vyfotil naaranžované interiéry. Jakmile nemáte na fotografii také exteriér, případně okolí, je možné, že fotografie nejsou z daného objektu.

Podle Policie ČR je důležité, aby byli lidé při shánění pronájmu obezřetní. Je vždy lepší si informace, pokud je to možné, osobně ověřit. Pomůže přímo navštívit lokalitu, zjistit si, zda byt vůbec existuje a případně si informace ověřit u obyvatel předmětného domu.

Typické pro tento typ podvodu je, že se vyberou zálohy na rezervaci a pak se už neozvou. Pokud zájemce peníze skutečně odešle, není cesty zpět. Podvodník totiž přestane komunikovat, ale to až tehdy, když má peníze na účtu někde v zahraničí, eventuálně si je již vybral. Podvedenému tak nezbývá než podvod policii, ale ta příliš šancí na získání peněz zpět nedává.

Podle policie je právě vylákání peněz z lidí to jediné, o co se podvodníci snaží. „Pachatelé často vyžadují také zaslání kopií osobních dokladů, což je mimo ztráty peněz další velké riziko,“ říká k tomu Jakub Vinčálek z odboru komunikace Policejního prezidia. Osobní doklady totiž mohou být zneužity k dalším podvodům.

Každému, kdo hledá pronájem nebo koupi bytu, doporučují odborníci obrátit se na zavedenou realitní kancelář. Pokud chtějí uzavřít smlouvu přímo s pronajímatelem bez zprostředkovatele, je třeba jednat přímo s fyzickou osobou, která je majitelem nemovitosti nebo má jeho plnou moc. Makléři ani seriózní pronajímatelé nikdy nevyžadují složení zálohy před prohlídkou bytu, ale až po podpisu rezervační, případně rovnou nájemní smlouvy.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Co znamená zákaz zcizení a zatížení nemovitosti?Co znamená zákaz zcizení a zatížení nemovitosti?








Je možné použít na prodej nebo pronájem nemovitostí vzorové smlouvy z internetu?Je možné použít na prodej nebo pronájem nemovitostí vzorové smlouvy z internetu?








Pro bydlení v podnájmu se doporučuje písemná smlouvaPro bydlení v podnájmu se doporučuje písemná smlouva







Reference jsou pro makléře důležitou součástí prezentaceReference jsou pro makléře důležitou součástí prezentace








Je výhodnější pronajímat zařízený nebo nezařízený byt?Je výhodnější pronajímat zařízený nebo nezařízený byt?





 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy