Dřevostavby jsou stále populární

Dřevostavby jsou stále populární

14.3.2019 - Dřevostavby jsou jedním z nejstarších způsobů lidského bydlení – jsou rychlé, levné a ekologické. Čím dále se obrátíte na sever, tím více lidí ve dřevostavbě bydlí. V Rakousku a Německu se staví mezi 10 a 15?% dřevostaveb, v USA je to 60?%, ve Skandinávii a Kanadě dokonce přes 70 %. Například zalesněné Estonsko s bohatými zásobami dřeva je typické dřevěnou zástavbou i v hlavním městě Tallinnu. Dřevěný dům nemusí zdaleka znamenat jen srub, i když i takové bydlení má své kouzlo. Dřevo je krásný materiál, který voní, má duši a na rozdíl od plastů nezatěžuje životní prostředí.

Jaké jsou hlavní výhody dřevostaveb?
Výrobci dřevostaveb u nás slibují vlastní bydlení, které splňuje parametry plnohodnotného rodinného domu, je energeticky úsporné, ekologické, kvalitní a navíc levné. Díky stavebnicové technologii a použitému materiálu je výstavba rodinných domů z tohoto materiálu rychlá a s nízkými náklady. Rychlost stavby je daná především tzv. suchým procesem výstavby, kdy nemusíte čekat na vysychání a dotvarování.

U dřevostavby je nutné dodržet přísné stavební normy, zaručující dlouhou životnost a její odolnost vůči povětrnostním vlivům. Firmy garantují tepelný komfort v zimě i během léta. Díky přirozeným izolačním vlastnostem přináší dřevostavby úspory za energie a to, aniž by se ustoupilo z požadavků na moderní design. Některé společnosti dokonce nabízejí termín stavby do jednoho měsíce a ceny i do dvou milionů korun.

Stavebníci vyvracejí nejčastější předsudky o dřevostavbách
V souvislosti s dřevostavbami existují určité mýty, které se stavebníci snaží vyvracet. Pravdou tedy je, že:

Dřevěný dům nemá menší životnost než zděný, pokud se staráme o jeho údržbu. Důkazem jsou historické dřevěné stavby, které překonaly v dobrém stavu i několik set let.

Dřevostavby nejsou náchylnější k požárům. Zuhelnatělá povrchová vrstva vznikající při požáru na nosných prvcích brání dalšímu ohoření. Důležité je dodržení technických norem dřevostavby. Moderní dřevěné konstrukce jsou vůči požáru velmi odolné.

Dřevostavby nemusejí podléhat houbám a červotočům, pokud je zvládnuta konstrukční ochrany dřeva tak, aby se zamezilo vnikání vlhkosti a ochránily se konstrukční prvky. Dřevo a výrobky z něj logicky nesmějí být navrhovány do míst, kde nemohou fungovat, například pod úroveň terénu.

Dřevostavby nemají horší tepelně – izolační vlastnosti než stavby zděné. Zatopíte-li v dřevěném domě, je v něm skoro okamžitě teplo, jelikož se ohřívá přímo vnitřní objem vzduchu. Zděný dům musíte vytápět několik hodin, než se v něm zahřejete, protože teplo se nejdříve akumuluje ve zdech.

Dřevostavby mohou být moderní, nevypadají ani jako hájenky, roubenky či sruby nebo dnes již překonané okály.

Stavby ze dřeva nepředstavují pouhé provizorium a jsou určeny k trvalému bydlení. Ve světě najdeme stavby ze dřeva jako administrativní budovy, nákupní centra i sportovní haly. Používání dřeva na stavbu domů nepoškozuje životní prostředí. Dřevo je plně obnovitelná tuzemská surovina.
 

Veronika Fiedlerová

odebírat zprávy