Dostupnost bydlení se opět zhoršila. Ceny bytů poprvé vystoupaly nad 3 miliony

Dostupnost bydlení se opět zhoršila. Ceny bytů poprvé vystoupaly nad 3 miliony

21.11.2018 - Průměrná nabídková cena bytů v říjnu vystoupala na 3,03 mil. Kč, což se stalo poprvé v historii. Největší růst v tuto chvíli vykazuje Ústecký kraj, kde ceny bytů rostou podle statistik portálu RealityČechy.cz meziročně o 32 procent. Větší než 10% meziroční růst evidujeme v 7 krajích z 14.

Růst cen bytů a hypotečních sazeb má výrazný negativní dopad na české domácnosti a jejich dosažitelnost vlastního bydlení. Zatímco loni byla průměrná cena bytů 2,575 mil. Kč a měsíční splátka takové hypotéky vyšla na 11 218 Kč (tehdy byla průměrná úroková sazba 2,24 %). Nyní při ceně 3,03 mil. Kč a úrokové sazbě 2,86 % vychází měsíční splátka 14 021 Kč (jedná se o hypotetický příklad financování 100 % ceny).

Příjmy českých domácností sice rovněž rostou, ale jejich růst je výrazně pomalejší než ceny bydlení. Index dostupnosti bydlení (IDB) mapující podíl splátky hypotéky na příjmech českých domácností v říjnu stoupl na 45,9 %. Loni touto dobou to bylo o téměř 7 % méně.

Celorepublikový průměr do jisté míry zkreslují ceny bytů v Praze a Brně. IDB se na úrovni jednotlivých krajů pohybuje od 16 do 38 %. Trend zhoršování dostupnosti bydlení je však evidentní i v krajích, jak ilustruje následující graf, kde šedou barvou jsou pro srovnání znázorněny hodnoty indexu v říjnu 2017.

"Růst hypotečních sazeb, cen nemovitostí, a nakonec i nová regulace v oblasti posuzování příjmů při žádosti o úvěr mají fatální dopad na dostupnost vlastnického bydlení. V letošním roce ještě budou banky a stavební spořitelny svými výsledky atakovat rekordní hodnoty dosažené v loňském roce, kdy banky a stavební spořitelny rozpůjčovaly 289 miliard korun. V roce 2019 však očekáváme ochlazení poptávky a zároveň i snížení počtu úspěšných žadatelů o úvěr na bydlení. Jak velký tento propad bude, naznačí už prosincové statistiky," uzavírá Libor Ostatek ze společnosti Golem Finance.

Vývoj průměrné nabídkové ceny bytů 2009 - 2018

 

Index dostupnosti bydlení 2009 - 2018

 

Index dostupnosti bydlení 2018/10
 

Luboš Svačina

odebírat zprávy