Češi preferují vlastní bydlení. Změní na tom něco nová omezení ČNB?

Češi preferují vlastní bydlení. Změní na tom něco nová omezení ČNB?

19.6.2018 - Česká národní banka (ČNB) před týdnem oznámila zavedení dalších omezení v oblasti poskytování úvěrů. Získat půjčku na bydlení tak bude od 1. října 2018 opět o něco těžší. Úvěry na bydlení se dokonce mohou stát pro některé zájemce o koupi vlastní nemovitosti nedosažitelné. Změní to preference Čechů, kteří stále dávají přednost vlastnímu bydlení, nebo se začneme přibližovat zemím, ve kterých žije cca. polovina obyvatel v nájmech?

Podle výsledků sčítání lidu, domů a bytů v roce 2011 zahrnoval bytový fond České republice celkem 4 756 572 bytů, z toho bylo 4 104 635 obydlených, z nichž 43,7 % v rodinných domech a 55 % v bytových domech, což představovalo 456 všech bytů (obydlených i neobydlených) na 1000 všech obvykle v ČR bydlících obyvatel (v bytech i mimo byty). Jak je patrné z následujícího grafu, nejvíce bytů je ve městech nad 100 000 obyvatel.

Počet bytů ve městech ČR
Obyvatelnost bytového fondu podle velikostí obcí k 26. 3. 2011, zdroj ČSÚ

Tak jako ve světě, i u nás se bydlení rozděluje na dvě základní kategorie, vlastní a nájemní. Češi patří k národům, které stále preferují vlastní bydlení. Proto je vždy jakákoliv možnost pořízení vlastního bydlení za zvýhodněných podmínek mezi Čechy velmi vítána. Svědčí o tom obrovský zájem obyvatel obecních či státních bytů, kteří měli možnost odkoupit svůj byt díky privatizaci za zůstatkovou cenu. Tisíce bytů se tak dostaly do osobního vlastnictví. Naopak, zájem o bydlení v nájemních bytech se za posledních 10 let nijak výrazně nezměnil. Stále patříme, co do poměru vlastního vs. nájemního bydlení (78,9 % ku 21,1 %), k podprůměru zemí Evropské unie.

Počet lidí v nájmech Evropa
Podíl domácností užívajících nájemní byty ze všech domácností bydlících v bytech (v %), zdroj Eurostat

To, že u nás lidé bydlí raději ve vlastním, než v nájemním bydlení ovšem nemusí znamenat nic špatného. Může to vypovídat o tom, že jsme stále národ velmi spořivý. Nejen starší, ale i mladí lidé si totiž velmi rychle spočítají, zdali je pro ně výhodnější pořízení vlastní nemovitosti, nebo bydlení v nájmu. Navíc jsme relativně malou zemí a stále mnoho lidí raději cestuje za prací, než aby se přestěhovali. Vždy jde o otázku pečlivého zvážení všech výhod a nevýhod. Řešení otázky vlastní vs. nájemní bydlení je velmi časté téma také u absolventů škol. Neví totiž s jistotou, zdali v daném městě zůstanou či nikoliv. Většinou volí napřed nájemním bydlení a až po čase dochází k vyhledávaní vlastní nemovitosti.

Stejná situace byla i během ekonomické recese. Možná to bylo právě nejistotou, která mnohé od vlastního bydlení odrazovala. Zlom nastal až po roce 2013, kdy se začala snižovat nezaměstnanost a v náladě společnosti již nebylo tolik pesimismu. Navíc, ceny nemovitostí již neklesaly, a tak to byl pro mnohé stimul k pořízení vlastní "střechy nad hlavou." Na růstu cen se ovšem nejvíce podepsali investoři. Ti uviděli v nízkých cenách bydlení příležitost a postupně začali skupovat nové byty pro dlouhodobý pronájem a starší byty pro krátkodobý pronájem. Využili tak zájmu o ubytovací platformy, např. booking.com či airbnb.com.

Podle oslovených developerských společností a realitních kanceláří byla u investorů v letech 2013–2018 největší poptávka po malých bytech dispozice 1+KK a 2+KK. U bytů menších výměr je totiž dlouhodobě nejlepší návratnost vložených investic. Naopak, velké byty patří, co do doby návratnosti, k nejhorším. Jiná situace je ovšem u lidí, kteří hledají nemovitosti za účelem bydlení.

Avizované zpřísnění podmínek pro získání úvěru na bydlení ovšem může poměr mezi vlastním a nájemním bydlením změnit. Ti, kteří nebudou ochotni zvolit pro bydlení jinou, levnější lokalitu, tak budou odkázání buď na bydlení v menších bytech či domech nebo na přechod do nájmu. Předpokládáme, že spíše zvítězí první možnost. Češi vlastní bydlení dlouhodobě preferují a místo centra Prahy mohou zvolit např. její okrajovou část, stejně tak lze do Brna dobře dojet například z Vyškova a velmi rychle je možné přejet za prací z Prostějova do Olomouce. Výsledek žádosti o získání úvěru na bydlení může také dopadnout tak, že bude úvěr schválen, ale na menší hodnotu, než s jakou žadatel původně počítal. Poohlédnout se tak bude muset po levnější nemovitosti. A lokality s dojezdovou vzdáleností do 30 km od zaměstnání budou prvními, které přijdou v úvahu.

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy